Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Tuchów znów stolicą wina – przed nami międzynarodowy konkurs TUCHOVINICONTEST 2025!

W dniach 17–18 lipca 2025 r. w Tuchowie odbędzie się 9. edycja Międzynarodowego Konkursu Win TUCHOVINICONTEST – wyjątkowego wydarzenia, które promuje kulturę wina i podkreśla znaczenie lokalnego dziedzictwa winiarskiego. To właśnie w naszej gminie spotkają się doświadczeni jurorzy i pasjonaci winiarstwa, by ocenić jakość win z Polski i Europy. Konkurs jest nie tylko okazją do promocji regionu i jego potencjału, ale także elementem budowania rozpoznawalnej marki Tuchowa i Małopolski jako miejsca otwartego na rozwój enoturystyki i kultury kulinarnej.

Z ogromną przyjemnością przedstawiamy skład jury tegorocznej edycji konkursu! To dla nas wielki zaszczyt, że w tym roku do grona oceniających dołączyły wyjątkowe osobowości, ludzie z klasą, doświadczeniem i imponującą wiedzą, którą zdobywali latami – w winnicach, laboratoriach, salach degustacyjnych i podczas niezliczonych spotkań z winem na najwyższym poziomie. Łączy ich jedno: profesjonalizm i głęboka znajomość sztuki winiarskiej. A to oznacza tylko jedno: konkursowe wina trafią w naprawdę dobre ręce – ocenione będą rzetelnie, uczciwie i z należnym szacunkiem do pracy, jaką winiarze w nie włożyliście.

Oto tegorocznego jury:

Radosław Froń (Przewodniczący Jury) – enolog, prawnik specjalizujący się w problemach prawnych rynku napojów alkoholowych, dziennikarz i juror winiarski w konkursach polskich i zagranicznych. Autor bloga paragrafwkieliszku.pl oraz serwisu prawoalkoholowe.pl Wykładowca m.in. Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie oraz Podkarpackiej Akademii Wina w Jaśle. Współzałożyciel i członek Rady Fundacji na Rzecz Rozwoju i Promocji Winiarstwa Galicja Vitis. Wiceprezes Stowarzyszenia Polskie Destylaty Rzemieślnicze. Współwłaściciel krakowskiego browaru „Browar Dwie Wieże”, współtwórca marki alkoholi rzemieślniczych „Destyl” i projektu szkoleniowego Akademia Destylacji. Prowadzi podcast „Biznes Wysoko Oprocentowany”.

Justyna Korn-Suchocka – wieloletnia szefowa redakcji magazynu Czas Wina i wydawnictwa Czas Wina. Autorka setek artykułów o winie, współautorka książki „Podróże z winem. Włochy Południowe”. W biurze enoturystycznym Podróże z Winem tworzy i prowadzi autorskie wycieczki. Winna edukatorka z wieloletnim doświadczeniem w organizacji i prowadzeniu szkoleń oraz degustacji. W roku 2021 wyróżniona tytułem Kobieta Roku przyznawanym przez Stowarzyszenie Kobiety i Wino. Członkini stałego panelu degustacyjnego w Grupie Dom Wina, jurorka wielu konkursów winiarskich, m.in.: Konkurs Galicja Vitis (Łańcut), International Rose Championship (Kraków), Cool Climat Wines (Kraków), Essencia da Vinho (Porto).

Beata Jantoń – to jedna z nielicznych osób w Polsce, które ukończyły studia enologiczne na Uniwersytecie w Bordeaux, a jednocześnie jedyna Polka łącząca tę wiedzę z dyplomem kulinarnym Le Cordon Bleu Paris. Posiada certyfikat WSET III, zdobywała doświadczenie w winiarstwie, pracując w najważniejszych europejskich regionach winiarskich. Dziś stoi na czele prestiżowej, rodzinnej winnicy DOM JANTOŃ.

Bartosz Wilczyński – konsultant ds. marki, ekspert marketingowy wine & food. Promotor Kulinarny. Enolog. Konsultant, doradca i szkoleniowiec w zakresie marketingu i promocji wspierający polskich winiarzy w budowie ich marek własnych. Wykładowca / szkoleniowiec brandingu i enoturystyki w Podkarpackiej Akademii Wina w Jaśle, również dla polskich organizacji winiarskich. Prowadzi degustacje i wyjazdy enoturystyczne. Juror w konkursach winiarskich. Członek Stowarzyszenia Polskie Destylaty Rzemieślnicze. Współtwórca marki alkoholi rzemieślniczych „Destyl” i projektu szkoleniowego Akademia Destylacji. Dziennikarz winiarski i kulinarny. Współtwórca wielu strategii marketingowych i rozwoju dla miast i regionów. Ekspert Fundacji Wspierania Serowarstwa Farmerskiego Na Serio . Współtworzy Radio Kulinarne Wine Podcast.

Marian Wiktorski – pasjonat i entuzjasta wina. Z branżą winną związany od ponad dekady. Absolwent kursów WSET i Studiów Enologicznych na Uniwersytecie Jagiellońskim. Aktywny członek Stowarzyszenia Sommelierów Polskich. Pracę z winem rozpoczynał jako ambasador marek win kalifornijskich. Zajmował się rozwojem marek premium i super premium, pracując dla największej rodzinnej firmy winiarskiej świata E.&J. Gallo Winery. Obecnie pracuje i rozwija jeden największych projektów winiarskich w Polsce – „Dom Charbielin”, gdzie pełni rolę Dyrektora Handlowego.Edukator i popularyzator win polskich.

Ewa Starzycka – edukatorka winiarska i współwłaścicielka firmy Winokąt, organizującej prestiżowe wydarzenia winiarskie w Polsce. Zasiadała w jury III Mistrzostw Młodych Sommelierów Chaîne des Rôtisseurs oraz w międzynarodowych konkursach, takich jak Wines of Portugal Challenge oraz Premios Vinduero-Vindouro w Hiszpanii. Posiada wiele certyfikatów ukończenia kursów winiarskich, w tym międzynarodowy WSET 3, BJCP Cider Judge oraz jako pierwsza osoba w Polsce zdobyła tytuł Spanish Wine Educator. Prowadzi degustacje i szkolenia poświęcone winom, współpracując z międzynarodowymi instytucjami winiarskimi, ambasadami i importerami. Autorka artykułów oraz treści edukacyjnych publikowanych w mediach społecznościowych i prasie branżowej.

Patrycja Nawrocka – autorka projektu Wine Thinking. Popularyzuje wino w mediach społecznościowych i przekłada specjalistyczny żargon na zrozumiały język. Winiarskie warsztaty prowadzi od 7 lat, często zapraszając do współpracy inne branże jak copywriting, branding czy florystyka. Posiada certyfikat WSET 3 i prowadzi kursy WSET w ramach Adam Pawłowski Wine Academy. Zawodowo była dziennikarka z 5 letnim doświadczeniem w mediach informacyjnych. Entuzjastka i propagatorka polskiego wina.

Wojciech Starzycki – sommelier, edukator winiarski i współwłaściciel firmy Winokąt, odpowiedzialny za organizację wielu prestiżowych wydarzeń winiarskich w Polsce. Posiada tytuł Profesjonalnego Sommeliera Stowarzyszenia Sommelierów Polskich, międzynarodowy certyfikat ASI Level 2, a także zwyciężył w III Międzynarodowych Mistrzostwach Młodych Sommelierów w Polsce. Ma wieloletnie doświadczenie w pracy z winem. Zasiadał w jury krajowych i międzynarodowych konkursów winiarskich, m.in. Wino na Medal, Konkurs Polskich Win w Jaśle, Wines of Portugal Challenge i Premios Vinduero-Vindouro, a także w jury III Mistrzostw Młodych Sommelierów Chaîne des Rôtisseurs. Organizuje degustacje i wydarzenia we współpracy z międzynarodowymi instytucjami, ambasadami oraz importerami, stale poszerzając swoją wiedzę poprzez kursy i degustacje specjalistyczne.

Ewa Wawro – doświadczona sędzia międzynarodowych konkursów winiarskich, m.in. MUVINA i Galicja Vitis. Dziennikarka, autorka publikacji o winie oraz była dyrektor Podkarpackiej Akademii Wina w Jaśle. Od lat aktywnie promuje polskie winiarstwo i enoturystykę, angażując się w liczne inicjatywy edukacyjne i branżowe.

Adam Czaja – enolog, winiarz. Absolwent Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie na kierunku Winogrodnictwo i Enologia oraz Podkarpackiej Akademii Wina w Jaśle. Od 2016 roku właściciel znanej winnicy „Mitumi” zlokalizowanej na Kaszubach. Łączy wiedzę i eksperymenty z pasją do winiarstwa.

Anna Bocheńska – sommelierka z certyfikatem londyńskiej szkoły Wine and Spirit Education Trust. Przez lata zdobywała doświadczenie w wielu wine barach, a od roku z satysfakcją pełni rolę managerki w wine barze Ciut Ciut. Wierzy, że wino powinno przede wszystkim dawać przyjemność – bez presji trendów czy konwenansów. Pijmy to, co naprawdę nam smakuje, niezależnie od okazji – bo dobre wino jej nie potrzebuje.

Gabriela Ziółkowska – junior sommelier w restauracji Bottiglieria 1881, zwyciężczyni Mistrzostw Młodych Sommelierów Chaîne des Rôtisseurs 2025. Absolwentka Winogrodnictwa i Enologii na UR w Krakowie, a także absolwentka kursów WSET level 3.

Rafał Błażusiak – sommelier rekomendowanej w przewodniku Michelin restauracji ZaKładka Bistro de Cracovie. Juror w konkurach winiarskich. Swoje doświadczenie zdobywał przez lata podczas częstych podróży po winnych szlakach całej Europy oraz licznych szkoleniach i warsztatach winiarskich. Specjalizuje się w winach Starego Kontynentu, w szczególności winach od małych rzemieślniczych producentów. Znawca win francuskich i polskch.

Monika Gruszfeld – edukatorka winiarska, na co dzień uczy o winie, prowadzi degustacje, kursy i warsztaty, dzieląc się przy tym pasją do wina w internecie jako The Stół. Absolwentka kursów WSET (certyfikat WSET3), French Wine Scholar, Wiedzy o Winie na Uniwersytecie Civitas oraz Food Studies na SWPS. Poza winem jest socjolożką z artystycznymi zapędami.

Tomasz Wagner – absolwent Uniwersytetu Jagiellońskiego, kupiec winny, cydrownik, winny sędzia międzynarodowy. Właściciel kultowych krakowskich lokali Wino Kawa Oliwa, Magazyn Wina i Lustra, twórca cydrowej marki Cydr Swoszowicki. Prowadził setki degustacji, zwolennik win naturalnych.

Organizator konkursu:
Pogórzańskie Stowarzyszenie Rozwoju,
Małopolskie Stowarzyszenie Winiarzy,
Dom Kultury w Tuchowie.

Patronat medialny: paragrafwkieliszku.pl Radio Kulinarne Wine Podcast Kwartalnik Trybuszon

Tegoroczna edycja konkursu realizowana jest przy wsparciu finansowym Województwa Małopolskiego.

Przejdź do treści